Пълен текст на интервюто за сп. "Про-Рок"

1. Как се роди идеята за учредяване на Metal Force?

        

 

       Стойчо: Всичко започна на втория ден от фестивала "Keep It True" в Германия тази година през април. Това беше поредното наше посещение и вече имах наблюдение как металните клубове от Испания, Германия, Гърция, Мексико и т.н. имат собствена визия и етикет и то по много семпъл начин, с една нашивка и огромен флаг, изпънат някъде в пространството на фестивала. Това ми бе правило силно впечатление от няколко години насам. Доста от членовете на тези клубове са ми приятели и се заинтересувах как стои въпросът организационно, за целите на клубовете им, резултатите и т.н. Е тогава, на по огнена вода за закуска, казах на Евгени "Правим ли клуба?", отговорът беше "Правим го, баце!" и така нещата потръгнаха. Първо доверих идеята на нашите най-близки приятели и лека-полека колелото се завъртя и в крайна сметка имаме съдебно решение, с което клубът е официален от август тази година.

 

2. Какво според вас ще промени появата на Metal Force в българското метъл общество?

 

          Стойчо: Лично смятам да не променям нищо и никого. Имаме си цели и ще си ги гоним до осъществяването им. Един вид частно парти, по никакъв начин ненатоварващо когото и да е в така наречено българско метъл общество. Само силни емоции за членовете.

        Индианеца: Аз смятам, че ще накараме хората (разбира се не всички) да разберат, че животът не е само "храна, сране и пари". Има хиляди стойностни каузи, една от които е "Metal Force".

 

 

3. В манифеста около създаването слагате акцент на обединяване на българското метъл общество. Може ли обаче нещо подобно да се случи, при положение че в България най-много обичаме да се делим?

         

           Силвър: Изключително уместен въпрос, правещ препратка към народопсихологията на българина, към нашата народопсихология. По същество:

          Да, нашите усилия са в посока на обединяване на представителите на българското метъл общество. Не, не смятаме, че ще успеем да го осъществим на сто процента. В това обаче няма нищо странно или лошо. Ние нито можем, нито искаме да представляваме всички метъли в България. Както за всяко нещо, така и по отношение на хеви метъл музиката и философия, гледните точки на различните хора могат и е нормално да се различават. Отделно има и хора, които не желаят да бъдат част от каквото и да е общество, пък било то и метъл.

 

         ИндианецаДа, обществото обича да се дели, но смятам, че нашият клуб ще обедини хората, които искат да направят нещо стойностно в „ЖИВОТА” си като нас.
          

Стойчо: Точно така, обединение. Това е начинът да бъдем сила. Силата, с която да постигам целите си. Обединени, единни и креативни. В момента наблюденията ми са, че "да"- обединение може да се постигне в България. Хората, които с недоверие гледат на идеята ни, едва ли ще се присъединят. Тези, които разбраха за нас, го направиха без да се замислят. Ето това е силата и начинът хора с подобни виждания за метъла да създадат общество, което впрочем не е нищо ново под слънцето.

 

 

4. В началото на учредяването наброявате 32-ма човека. Какви са тенденциите сега? Има ли постоянен интерес за записване?

 

         Стойчо:    Наскоро приехме нови членове. Предстои да бъдат разгледани молбите на още желаещи, така че набираме сила. За мен нещата се развиват по-добре, отколкото очаквах.

 

5. Как става записването в клуба и има ли някакви критерии за възраст? Колко ще бъде месечния членски внос?

 

         Стойчо: Достатъчно е едно запитване на нашия мейл: metal_force_bulgaria@yahoo.com . Всеки получава пакет с документация, която трябва да разгледа. Ако е съгласен с нашите условия и устав, подава молба и ние я разглеждаме. Не приемаме лица под 18 г., което не значи че биват отхвърлени. При желание за някакъв вид съпорт са добре дошли както на концерти, така и на отделни събития, стига да е според закона. Определили сме първоначално за записване и членство в клуба такса от 20 лв, като след това всеки месец по 10. В едноктратната първоначална вноска влиза месечната такса, като останалите ги влагаме по предназначение.

 

6. Как ще се справяте с хора, които се запишат и спрат например да си плащат членския внос? Известно е че българинът предпочита да не дава пари.

 

        Стойчо:   По този въпрос дебатирахме дълго и решихме така: при невнасяне на членски внос за 2 поредни месеца без наистина обективно основание, този член бива предложен за изключване от клуба. 

 

7. Имате ли връзки с аналогични клубове в Европа и планирате ли някакви съвместни събития?

 

       Стойчо: В много близки отношения сме с няколко клуба от Испания и Германия като тук мисля да благодаря специално на Metal Bats HMC, Heavy Metal Espectros HMC, Beer & Hammers HMC. Именно от тях черпихме информация. И нещо „от кухнята”: групите Axecutor и Деградат, са първите български метъл групи, които влизат в клуба. Както ясно казахме българския метъл трябва да се развива и популяризира!

Ясно е, идеята не е новаторска, но е първата осъществена в България, за което сме горди.

 

8. Ще правите ли месечни събрания и въобще как ще се решават въпроси касаещи метъл клуба?

          Силвър: Както вече анонсирахме пред медиите, по своята правна същност клуб “Metal Force” е сдружение, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Като такова, то се подчинява на нормите на закона и приетия от нас и одобрен от съда устав. В този смисъл, Общото събрание на Metal Force е върховен орган на Сдружението, който се състои от всички негови членове. Общото събрание се свиква по инициатива на Управителния съвет на сдружението или по искане на една трета от членовете му. Всички най-важни въпроси се решават от членовете на клуба, посредством гласуване, с мнозинство.

         

 

9. Има ли лидери, например основателите чието мнение е водещо за взимането на решения?

 

         Стойчо:  Всеки от нас е лидер и всеки има право да предложи идея, която да бъде разгледана и при интерес да бъде гласувана, съответно реализирана. Разбира се, ние основателите – хората, които заковахме началото, сме и организаторите на повечето събития и нашите предложения се възприемат с голям интерес. За което благодаря на всички членове за доверието им към нас.

 

10. Направихте концерт на Nema Labavo и Axecutor, как премина това събитие? Считате ли го за успешно?

 

         Стойчо: Имаше много голям интерес. Имаше както членове на клуба, така и гости и приятели които дойдоха и да видят групите, и да разберат нещо повече за нас като клуб. Получи се страхотен концерт, като резултатът беше жесток купон, болки в областта на врата, подути черни дробове, изконсумиране на всичкия възможен алкохол в заведението, а някой сигурно си е хванал и гадже, ха-ха-ха... С две думи: "По правилата!"

 

11. По случайност, то съвпадна с пренасрочената дата за концерт на Decapitated. Това отрази ли се на посещаемостта на концерта ви, въпреки че беше безплатен?

       

            Стойчо:  Ако имаше някакво отражение по някакъв начин, то беше, че на първата банда Nema Labavo имаше малко по-малко хора, но веднага след тяхното ударно участие, фенове от концерта на Decapitated се присъединиха за началото на Axecutor. За този формат концерти не e важна бройката фенове. По-добре 100 фанатично-радикални метъл воина, отколкото 10 000 с нови тениски за съответния концерт и по джапанки за 2 лв. от близкия пазар.

 

12. Какви са плановете за други концерти? Всички ли ще бъдат безплатни, базирано на това че клубът е с нестопанска и идеална цел?

          Силвър: Основното ни намерение е да каним метъл групи, принадлежащи към т. нар. „метъл ъндърграунд”. Визирам както по-стари, така и съвсем съвременни групи, които било поради не добро стечение на обстоятелствата или пък съвсем целенасочено не са сред най-известните и популярни метъл банди. Голяма част от тези стари и нови ъндърграунд метъл банди, които понякога имат дори само един албум, са изключително стойностни. Те обаче не представляват интерес за българските промоутъри, защото последните търсят комерсиален успех (иначе няма как да съществуват). Ние от Metal Force обаче не се стремим към печалба, защото не сме търговско дружество, а юридическо лице с идеална цел. Разбира се, не бихме отказали да реализираме концерт и на известни и изключително популярни метални формации, но с финансовия ресурс, с който разполагаме, поне засега това няма как да стане.

          Относно Вашият въпрос дали всичките ни мероприятия ще бъдат безплатни, отговорът е „не”. Това е така, защото „докарването” на една група от Италия, Германия или САЩ например е свързано с не малки разходи. Хонорар на групата, транспортни разходи, хотел, кетъринг. Наличните средства на клуба, които са събрани от членски внос, в никакъв случай няма как да покрият тези разноски. Това налага те да бъдат акумулирани от продажба на билети, която със сигурност няма да компенсира всички направени разходи, но ще поеме поне част от тях.

          Възможност за горното ни дава самият Закон за юридическите лица с нестопанска цел. Действително, той забранява на организациите с идеална цел да разпределят печалба, но дава възможност те да генерират приходи от допълнителна стопанска дейност, когато тя е свързана с предмета на основната дейност, за която са регистрирани и при положение, че използват прихода за постигане на определените в устава или учредителния акт цели.

         

 

13. Има ли развита метъл култура в България при положение че в българската метъл сцена най-често продажби над 100 копия е вече голям успех?

        Силвър: В България има метъл субкултура още от началото на 80-те години на миналото столетие. По време на комунистическия режим ни наричаха „неформали”. Иначе, смятам че въпросът трябва да се разгледа от две страни.

От една страна, в България има доста силно метално присъствие като почитатели, като фенове на метъла. Първата метъл генерация е раждана в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век. Аз съм от втората, следват трета и четвърта, та чак до хеви метъли, раждани в началото на 90-те. Тази метална общност като цяло се характеризира с континуитет, агресивно присъствие и тотален съпорт на европейски и световни метъл банди. И това не е само мое мнение. Това е констатирано от групи като Manowar, Sodom, Pungent Stench, Accept, Moonspell, Exciter, Grave Digger и т.н.

От друга страна, българската метъл сцена, като съществуващи и активни групи, които издават албуми, концертират и т.н. не е в цветущо положение. Това не е чудно, тъй като България (понастоящем) не е голяма страна и съответно няма голям музикален пазар. Тук трябва да се отчете, че значителен дял от този иначе малък пазар е заета от чалга и други циганско-ориенталски дефекации. Що се касае до възможните реализации на български хеви метъл банди в Западна Европа и САЩ, това е трудно и малко вероятно, тъй като този пазар е свръх наситен от много и като цяло качествени хард рок, хеви метъл, траш и т.н. групи.

Всъщност, сега се сещам, че Вашият въпрос има и трети аспект. На българската метъл сцена й липсва нужната доза солидарност и взаимопомощ. В смисъл, налице е „балканският синдром” и това й пречи да бъде единна, а оттам и по-силна.

           Индианеца: А какво е метал култура? Металите са личности с различни интереси, обединени от метъл музиката, а не от някакви утопични каузи. Да печелиш от продажби в България? Ха Ха Ха !

 

 

14. Появиха се критики че визията на клуба е прекалено метълска, могат ли и хора които нямат метъл имидж да бъдат членове в клуба?

          Силвър: Визията е метълска и ще става още по-метълска. Да не забравяме все пак, че ние сме Преторианска гвардия на метъла – хеви метъл елит ! Още Metallica през 1982 г. (много преди да просвирят гръндж и мелъди рок) го бяха казали: “No Life ‘Till Leather”. Всяко общество си има дрес код, всяка армия си има униформа.

          Иначе, естествено че и симпатизанти, които нямат чак толкова радикален метъл имидж, могат да бъдат членове на клуба. Стига разбира се да харесват тази музика, да споделят ценностите на организацията и да са съгласни с постулатите на устава.

 

           Индианеца: "Прекалено мeтълска"??????? Аз се обличам както ми харесва, а стилът ми дали е от преди 20 години не ме притеснява. За мен човек, който се облича, за да се хареса на приятелите си или защото е модерно е без стил и с много комплекси!!! Преди 15 години, за обществото да носиш скъсани и протрити дънки беше неприемливо и беше критерий за странен човек, а сега е МОДЕРНО. Винаги ще си остана "черната овца"!!! И да, всеки които смята, че това е неговата кауза независимо как е облечен може да стане член на Metal force.

           Стойчо: Аз ще кажа само, че съм метъл до мозъка на костите си, което означава нещо много просто - начин на живот. Ха, а именно: слушам метъл, купувам метъл музика и атрибути, имам дълга коса, ходя с ластични дънки, злоупотребявам със силни спиртни напитки и не спортувам.

 

        

15. Разкажете нещо за самите учредители на Metal Force. На каква възраст сте, с какво се занимавате, как се запалихте по метъла, кой е най-великият метъл албум?

 

          Стойчо: Аз съм от Казанлък, на 29 години. Занимавам се с визуални ефекти и съпорт на метъла. От 11 г. живея в София и съм в метъл елита, за създаването на който имам определен принос. През свободното си време, когато имам такова, налазвам метъл баровете в София или Солун и гледам лошо, защото метъла го изисква!
          Иначе стартирах моята метъл кариера  през 1993 г. с Iron Maiden, Mercyful Fate и Blind Guardian, съответно чути първо като имена от по-големи батковци метъли или просто запаметени в мозъка ми от тениските на някой метъл, ходещ с бира в ръка по улиците из Казанлък. Последва записване на касетка или идване до София или Стара Загора по метъл магазините, откриване, зомбиране и безпрекословно отдаване на магията. С нетърпение чаках часа по рисуване в 6-ти клас и се молех учителят да ни даде свободна тема. Станеше ли това, веднага се залавяхме с моя приятел Юли да рисуваме черепи, змии, китари, замъци, мечове, кървища. После си имахме проблеми с училищната управа, която през тези години беше със силно закоравяла ценностна система - наследство от едно тъмно минало. Но Метълът победи! С времето аз пораснах, порасна косата ми и диапазона от групи, които слушам. Харесвам, както старите класики: Motorhead, Saxon, Iron Maiden, Twisted Sister, Mercyful Fate, Bathory през траша на оседемсетте като: Sodom, Destruction, Tankard, Testament, Protector, Razor, Iron Angel, така и новите сили които изникнаха от недрата на земята в последните години като: Nocturnal, Witchburner, Midnight, Cruel Force, Omega, Antichrist, които силно препоръчвам. Та, кой е най-любимият ми албум, няма как да отговоря еднозначно. Бих изброил три задължителни класики: Mercyful Fate – „Don't break the Oath”, Venom – „Black Metal”, Slayer – „Show No Mercy”.

 

         Индианеца: Аз съм Евгени "Индианеца", на 29 години. Работя в кино и ТВ индустрията. Свиря на бас и китара за удоволствие!!! През 1995 гледах филма „Mortal Kombat” и много ми хареса саундтракa, след това разпитах къде се намира О.Ч.З. (което тогава се намираше до пл. „Славейков”) и си купих Fear Factory – „Demanufacture” и Atrocity – „Werk 80” !!!!!!!!!!Така започна всичко.

 

         Силвър: Аз съм българин от гр. София, на 38 години. Слушам метъл от 1985 г. Работя, защото трудът ни прави свободни. През свободното си време слушам хеви метъл, клатя си главата и се скитам. Обичам много да чета: художествена, историческа и теологическа литература. От време на време се наливам с ракия.

Смятам, че най-великият метъл албум на всички времена се нарича „Louder Than Hell” от 1996 г. на металните крале MANOWAR. В него е намерено невероятното съчетание между агресия, мелодика и боен дух на метъла. Текстовете са строго шаблонни и пропагандни, илюстриращи тяхната и моя концепция за хеви метъла като музика, движение и философия.

 

16. Последни думи към читателите на Про-Рок?

 

          Стойчо: Ако вярвате в метъла го подкрепяйте!!! И това е като ходите на концерти, купувате касетки и дискове на бандите, които харесвате от официалния им щанд или официалните им издатели. И не забравяйте: bang your fuckin head!

 

          Силвър: Heavy Metal-а има минало, има настояще, има и бъдеще. Heavy Metal-а няма само едно нещо – няма алтернатива !

 

          Индианеца:Нека Металната сила бъде с вас!!!!